posztoljon a férgese!

acélarcél

acélarcél

power meter az új faszaság

2016. május 13. - brutalfitnessz

Tudjátok, mi lesz a futók teljesítményének mérésében az új nagy dobás? ... A teljesítményük mérése! Haha.

Mármint "teljesítmény", éérted, fizikai értelemben, azaz a wattban kifejezett izé, amit a wikipedia szerint "1 J munka 1 s alatt létrehoz." De nem akarok elmerülni a fizikában, nincsenek jó emlékeim róla a gimiből. A matek volt a full sötétség, a fizika pedig kistestvére, a sűrű homály. Brr.

Mindenesetre egy új cikk szerint a nemrég felbukkant, futóknak szánt teljesítménymérő eszközök legalább akkora fordulatot jelenthetnek az edzésben, mint amekkorát annak idején a pulzusmérők jelentettek. A cikk állítása szerint ez a mérőszám sokkal precízebb képet ad a teljesítményről, mint az eddigiek. Jó-jó, bla-bla, nem is erre kaptam fel a fejem, hanem amikor azt mondja, hogy kizárólag a teljesítmény mérése ad visszajelzést arról a dologról, amiről a "mennyit" és "milyen gyorsan" kérdések közt ritkán gondolkodunk: a mozgás hatékonyságáról. A futás mechanikájának bármilyen változtatása, hatékonyabbá tétele (pl. nagyobb izomerő, bioemchanikailag helyesebb mozgás, magasabb lépésszám) elvileg azonnali és mérhető feedbacket ad úgy, hogy azonos sebesség és táv mellett csökken a teljesítményleadás. 

Nekem, mint chi futónak ez nagyon izgalmasan hangzik: nem azért futni helyesen, mert "az a helyes", hanem konkrétan mérhetővé tenni, hogy ezáltal hatékonyabbá válunk - amit persze a mostanában futott edzéseimen is érzek, de pl. nehéz elválasztani egymástól a konzisztensen futott hosszabb távok hatását a formai javulásétól. A teljesítménymérő viszont elvileg azonnal mutatja, hogy egy adott formafókusz tényleg javít-e a teljesítményen. Óriási. Mondhatná persze az ember, hogy oké, de a hatékonyság javulását elvileg a pulzusnak is le kellene követnie, tehát felesleges még egy mérőszám - erre valószínűleg az a válasz, hogy a pulzus egy hosszú hónapok munkájával alakuló valami, de legalábbis azonnali visszajelzést biztosan nem ad, a teljesítményméréssel ellentétben.

Mindez az elmélet, a gyakorlatban azért valószínűleg kicsit kiforratlan még a hardver. Ahogy elnézem a neten, afféle strartupocskának tűnő cégek kínálgatják a futós teljesítménymérőket - én inkább várnék a dologgal, amíg átszivárog a mainstreambe a nagy márkákhoz is. Talán a következő Garminom (amit remélem még elég soká kell megvennem) már ilyet is fog tudni.

 

(utóirat: a post címe eredetileg csak egy placeholder volt a piszkozathoz, de őszintén, ennél találóbb nehezebben lehetne, úgyhogy megtartom)

A bejegyzés trackback címe:

https://brutalfitness.blog.hu/api/trackback/id/tr878691144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2016.05.13. 16:12:59

Hát a Garmin ebben nyilván mérföldekkel előrébb van ezeknél a linkelt kis cégeknél, hiszen pl potom négy-ötszázezerért bármikor megveheti egy bringás pl a Vector nevezetű kiváló terméküket, és az új generációs órákban (övekben igazából) a running dynamics is kb ebbe az irányba halad.

Én azért nem szívesen dugdosnék még egy kütyüt valahova futás közben, szóval kiváncsi vagyok , hogy lesz ez hosszútávon megoldva. Meg hogy mennyiért.
süti beállítások módosítása