posztoljon a férgese!

acélarcél

acélarcél

a fentő' le piramis

2015. március 11. - brutalfitnessz

Tommy Wood egy elég meggyőző srácnak tűnik, orvosi diploma Oxfordból, egy természettudományi meg Cambridge-ből csak a miheztartás végett, és a legnagyobb menőség: a középső neve állítása szerint RAGNAR. Ki ne szeretné, ha Ragnar lenne a középső neve? Na.

Egy most megjelent cikkében azt mondja, nézzük meg, mik azok a legegyszerűbb és legfontosabb mozgásformák, amik gyakorlása valószínűsítheti, hogy az ember minél tovább éljen egészségesen. Ne azt vegyük, hogy ki hány maratont fut, meg mekkora súlyokat emel, hanem az alapoktól induljunk ki. Ezeket az alapokat egy fordított piramisként ábrázolja:

pyramidsf.jpg

(forrás: breakingmuscle.com)

Azt mondja, az ülve töltött idő redukálása a legfontosabb, mert az ücsörgés a testgyakorlás előnyeinek nagy részét simán semlegesíti. Hát, nálam ez nem könnyű, ha benne vagyok a flow-ban, azért nem mászkálok az irodában, ha nem, akkor meg csak simán lusta vagyok. Nem említi, de ha már egyszer ülni kell, akkor kurva fontos a helyes üléstechnikát gyakorolni legalább kárcsökkentésileg. Ebbe az irányba vannak az év eleje óta próbálkozásaim, majd írok róla.

Aztán. és talán ez a legmeglepőbb: a tempós séta állítása szerint a legtöbb előnnyel járó testmozgás. És megkockáztatom, hogy a leginkább alábecsült. Ebben a tekintetben sokat fejlődtem az elmúlt időben, főleg mert olyan helyen dolgozom, ahova békávéval negyed óra bejutni, biciklivel 15 perc, gyalog meg egy fertályóra. És akkor már nyilván a harmadik a legolcsóbb és legegyszerűbb. Aztán ha az embernek megvan a napi 10-20 perc sétája, elkezd átértékelni távolságokat: szép lassan kiderül, hogy ami korábban egyértelműen villamosos-buszos téma volt, az simán megvan egy tempósabb gyaloglásból.

A harmadik-hatodik helyre sorolja a "klasszikus" sportmozgást, amin belül az erősítést fontosabbnak tartja a kardiónál, de még a sprintelést (vagy interval edzést) is. Biztos tök jó tanulmányok vannak erre, de nálam az erősítés/futás kapná a megosztott 3. helyet, ezt a most divatos sprintmániát meg nem annyira érzem magaménak.

A tanulság az egészből az, hogy "a mozgás életforma" nem azt jelenti, hogy tolja ki az ember az instára a nike pólós szelfiket, hanem ilyen egészen mondén és kevéssé látványos alapoknál kellene, hogy kezdődjön. Engem meggyőzött.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://brutalfitness.blog.hu/api/trackback/id/tr587251815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása