posztoljon a férgese!

acélarcél

acélarcél

Kiskovácsi - Holdvilág-árok - valami hegyoldal - Gyopár-forrás - Pomáz

2014. július 23. - brutalfitnessz

Heti egy futást szerintem ér kiváltani egy túrával. 

A szombati kör elméletileg az alábbi lett volna: Kiskovácsi - Holdvilág-árok - Nagy-Csikóvár - Gyopár-forrás - Csikóváralja. A túrakönyv (Pilis és Visegrádi-hegység turistakalauz térképpel - Cartographia 2013) szerint ez 7 km és a "nehéz" kategóriába tartozik.

Kiskovácsi alatt ha a pomázi HÉV-től busszal érkezik az ember, a "Kiskovácsi puszta" megálló értendő, innen közvetlenül indul be a P+ jel az erdőbe. Pár perc séta után kezdődik a Holdvilág-árok, ahol a komplett Gyűrűk urát és Trónok harcát le lehetne forgatni oda-vissza kétszer, annyira vadregényes és izgalmas. A tavalyi szardíniai és korzikai túráink elképesztő tájai után kicsit szomorúan gondoltam arra, hogy milyen nehéz lesz ezután itthon bármi érdekeset látni. Talán van ebben valami, de a Holdvilág-árok mindenképp versenyben van bármilyen külföldi egzotikum ellen.

Lényegében egy folyómederben halad az út a P+-on. A jelzés a legvadabb rész előtt felkanyarodik balra egy lépcsőn, de sokkal trúbb az élmény a mederben maradva, óriási sziklafalak közt (ez elvileg a P[barlang vagy omega jel vagy mi]-jelzés, de sehol nincs felfestve, talán mert nem lehet eltévedni ezen a részen). A végén sziklafal zárja el a medret, itt egy barlangot lehet (kell!) megnézni, amiben hűvös van és mindenféle totemekkel festett kavicsok meg mécsesek maradványai), aztán egy létrán kell felmászni 20 méter magasba. Pro tipp: ne nézzetek le. Utána szűk, sötétes sziklák közt, sárban és pangó vízben lehet előrejutni: esős időben ez valószínűleg egy patak lehet, jó vízállósági teszt túracipőkhöz. 

Innen vége a mozizós résznek, egy sima, de alattomosan emelkedő erdős szakasz jön a P+-on. Aztán kereszteződés a Z háromszöggel: elvileg ez visz fel a Nagy-Csikóvárhoz 556 m-re, ez legmeredekebb rész. A térkép szerint legalábbis, mert a valóságban a Z háromszög pár fa után egy ilyen tölgyes-bokros-susnyás valamiben elenyészik: itt egy vadászles van, meg a nagy semmi. Innentől törtetés a susnyásban vélt vagy valós kaptatókon, néhol seggen csúszós, ereszkedés, valószínűleg el a Nagy- és a Kis-Csikóvár csúcsa mellett a hegyoldalban, térképen és műsoron kívül. 

Végül kereszteztük a Z+-t a Gyopár-forrás felé, innentől hosszas séta először az erdőben, aztán Pomáz kül-, majd belterületén egész a HÉV-ig. Ezt a részt szerintem ki lehet hagyni: Pomáz a gettósodás diszkrét fílinjét árasztja, a konstans átmenőforgalommal terhes főutca tele kidőlt-bedőlt-gazos-kitört ablakú házakkal, rajtuk félig lekopott "ELADÓ" táblák. 

Szerintem ezt az útvonalat, vagy legalábbis a Holdvilág-árkot érdemes lesz még megjárni: nagyon szeretnék pl. utánajárni annak, hogy mi a jó ég van a Z háromszöggel, hol lehet felmenni a hegyre? Mi nem vettünk észre valamit? Vissza kellene menni a faluból a Z+-on a Gyopár-forrásig, onnan az átvezető ZO-re, és onnan rátérni a Z háromszögre.

Nehéznek szerintem nem volt nehéz a túra, de száraz időben, 30 fokban mentünk: időjárásfüggően akár sokkal durvább is lehet a patakmedres rész.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://brutalfitness.blog.hu/api/trackback/id/tr836526743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása